Vetechodierenartsenroostereigenarenfokkerskliniekgegevenskliniekfoldersalgemene informatie
Vetecho
Veterinaire Echografie J.W. Garretsen
Hoe werkt echo
Voorbereiding
Het onderzoek
Echo dracht
Echo buik
Echo hart
Tarieven echo
Hoe werkt echo

Hoe werkt een echoapparaat?

Bij echografisch onderzoek wordt gebruikt gemaakt van geluidsgolven met een zeer hoge frequentie,  waardoor het voor ons onhoorbaar is. Het echoapparaat wekt deze golven op, het geluid wordt het lichaam in gezonden en levert weerkaatsingen van geluid op. Het weerkaatste geluid wordt door het apparaat opgevangen en via allerlei berekeningen omgezet in een beeld. Sterke weerkaatsingen worden als witte structuren afgebeeld op het scherm, als er geen of weinig weerkaatsingen ontstaan, blijft het donker op het scherm.

 Het (ultra-) geluid moet eerst in het lichaam doordringen anders kunnen er geen echo’s ontstaan. Lucht werkt daarbij erg storend. Daarom mag er geen lucht zitten tussen het apparaat en de hond of kat. Die situatie kan bereikt worden door de buik of oksel te scheren en speciale echo-gel te gebruiken. Alternatief is het gebruik van 70 % alcohol of  vergelijkbare vloeistoffen: dan hoeft er niet geschoren te worden. Het ruikt soms wat onaangenaam voor de hond of kat en er moet rekening worden gehouden met wat afkoelen van het dier. Het apparaat kan slecht tegen deze vloeistoffen en wordt daarom ingepakt in b.v. een latex handschoen.

Is echo-onderzoek  veiliger dan röntgenonderzoek?

Bij het gebruik van ultrageluid bij echografisch onderzoek zijn geen schadelijke effecten bekend,  (frequent gebruik van ) röntgenstralen kunnen leiden tot beschadigingen van cellen of organen en daarmee tot ziekten. Omdat echo veilig is, mag u bij het onderzoek aanwezig zijn.

Hoe gaat een echografisch onderzoek ?
klik op    het onderzoek
Vetechodierenartsenroostereigenarenfokkerskliniekgegevenskliniekfoldersalgemene informatie
Postbus 85058, 3508 AB Utrecht mail: info@vetecho.nl