Vetechodierenartsenroostereigenarenfokkerskliniekgegevenskliniekfoldersalgemene informatie
Vetecho
Veterinaire Echografie J.W. Garretsen
Hoe werkt echo
Voorbereiding
Het onderzoek
Echo dracht
Echo buik
Echo hart
Tarieven echo
Echo buikEchografie van de buik:

    Bij een echografisch onderzoek van de buik wordt de hond of kat in rugligging onderzocht op een speciaal kussen. Meestal houdt de eigenaar de voorkant vast en een tweede persoon de achterkant. Als het dier comfortabel ligt , zult u merken dat het dier vrij snel ontspannen raakt, ook al was het dier eerst wat onrustig. De buik wordt  geschoren en voorzien  van echo-gel die even in moet trekken. Of de buik wordt natgemaakt met alcohol 70 %, dan hoeft er niet geschoren te worden. 

Daarna kan het echografisch onderzoek plaatsvinden.  Gebruikelijk is het om de meest pijnlijke plek als laatste te onderzoeken, omdat anders de ontspanning van de hond of kat te snel verdwijnt. Vaak heeft de radioloog al snel gezien waar het grootste probleem zit in de buik, maar wordt deze plaats bewust als laatste volledig onderzocht. Bij het echo-onderzoek wordt nauwelijks druk op de buik uitgeoefend,  hard drukken leidt in het algemeen tot een slechter beeld. Behalve bij onderzoek van de rechter bijnier, dan moet wat meer druk uitgeoefend worden.

Dieren hebben geen tijdsbesef over de lengte van het onderzoek: als ze reageren is dat vrijwel uitsluitend vanwege pijn. En daar gaan we met aandacht mee om.
                   troebel vocht in
de buik

       

bijniertumor linker bijnier                                                                                  milttumorBeelden op youtube:


Vetechodierenartsenroostereigenarenfokkerskliniekgegevenskliniekfoldersalgemene informatie
Postbus 85058, 3508 AB Utrecht mail: info@vetecho.nl